16. marraskuuta 2011

Vahtikoira

Ihan pentuna Konna ei välittänyt ulkoa tai käytävästä tulevista äänistä. Ei reagoinut millään tavalla rappukäytävässä kiljuviin lapsiin tai naapureiden muuttokuormiin. Ovikellon soidessa siirtyi verkkaisesti eteiseen odottamaan tulijaa ilman sähläämistä tai haukkumista. Lähtökohdat olivat kerrassaan hyvät.

Sitten naapureiden lapset äkkäsivät, missä asunnossa se ihana pieni koira asuu. Meni tovi, kunnes eräänä iltana huomasin, että Konna on ruvennut enemmän kiinnittämään huomiota ääniin. Yllättäen ovikellon soidessa tyyppi rupesi haukkumalla ilmoittamaan tulijasta. Ihmettelin pitkään, miten tällaiseen oli tultu.

Kesän lopussa, ennen nykyiseen asuntoon muuttoa vietin etäpäivää töistä. Ovikello soi ja pari pientä kättä koputti oveen. Kun jäin seurailemaan tilannetta ovea avaamatta, naapurin pojat rupesivat huutelemaan postiluukusta. Konna oli tietysti tästä suunniltaan. Sitten tajusin, että naapurit ovat tehneet samaa Konnan ollessa yksin kotona. Tottakai tuollainen epämääräinen huutelu ja koputtelu saisi kenet tahansa raivostumaan!

Nyt sitten edelleen kärsitään vahtimista. Tai kärsitään ja kärsitään, eihän tuo haudanvakavan ei-sallittua toimintaa ole, mutta Konnalla on siis tapana ilmoittaa ajoittain varsin kovaäänisestikin, että nyt käytävässä tapahtuu jotain epämääräistä ja mä tahon että se loppuu heti!

Emme valitettavasti koskaan saaneet selville, missä asunnossa pojat asuvat, jotta olisimme voineet käydä ilmoittamassa vanhemmille, ettei kyseinen toiminta ole suotavaa. Pojille sanoin heidät seuraavan kerran kohdatessani, että ovikellon soittamista ja koputtelua emme hyväksy.

















Yo. kuvassa vahtikoira in action...

Uudessa asunnossa käytävän äänet kuuluvat sisälle paremmin kuin edellisessä ja koska olemme ensimmäisessä kerroksessa, asuntomme ovi hissin oven vieressä, kuuluu käytävästä pääsääntöisesti normaalia enemmän ääniä. Ajoittain, jos meteli on jollakin tavalla epämääräistä, saattaa Konna ruveta haukkumaan. Postin kolahtaessa haukkuu aina ja ovikellon soimisesta ilmoittaa edelleen.

En usko, että vahtimista saa koskaan aivan täysin kitkettyä pois, onhan vahtiominaisuus kuitenkin rodussa, mutta yritetään jatkuvasti vetää rajaa siihen, mikä on sallittu määrä ilmoittaa tulosta ja mikä taas ei ole hyväksyttävää. En itse todellakaan pistä pahaksi sitä, että metelistä/vieraista/postista ilmoitetaan, mutta tähän riittäisi mielestäni vallan hyvin haukku tai kaksi (toki ei yhtään olisi ideaali).

Seuraava askel, ellei vahtiminen rauhoitu, on kokeilla seuraavanlaista harjoitusta: toinen meistä metelöi rappukäytävässä/tiputtelee lehtiä postiluukusta. Koiran hiljetessä saa se superherkullisen namin postiluukun kautta. Ystäväni on tällä saanut oman koiransa vahtimisen rauhoittumaan. Mikäli tätä päädytään testaamaan, raportoin täällä kuinka se meillä toimii.

2 kommenttia:

  1. No onpa ilkikurisia naapurinpoikia :( Toivottavasti saatte selville, missä pojat asuvat...kyllä vanhempien sietäisi tietää asiasta ja laittaa pojat puhutteluun. Nooallakin on kova vahtimisvietti tosin ei harrasta sitä yksin ollessaan vaan silloin ku joku on kotona eikä sitäkään jatku kuin siihen asti, että käydään yhdessä tarkistamassa ettei "rosvoja" löydy :)

    VastaaPoista
  2. Mä en muuten itseasiassa tiedä, tekeekö Konna tuota yksinollessaan. En usko, sillä meille ei ainakaan koskaan ole kukaan vahtimisesta tullut kertomaan, eikä taasen päivällä kotiin tullessa ilmoita oven käymisestä millään tavalla. Täytyy jättää joskus jokin nauhotin päiväksi päälle ja saada varmistus asiaan. (:

    VastaaPoista