5. tammikuuta 2012

Valkeaa nenänpäässä?


Konnalla oli eilen illalla vaalea roska nenänpäässä. Yritin sitä paperin avulla pyyhkiä pois vaikka kuinka pitkään. Katsoin nenää lähempää, jolloin paljastui, ettei se mikään roska olekaan vaan pieni valkoinen läikkä, siis jonkinsortin pigmenttimuutos tai -häiriö. Läikkä on paljaalla silmällä huomattavissa, alla lähempää tarkasteltuna (kuvassa läikkä on tummempi kuin luonnossa, on kamera näemmä tallentanut nenään myös jonkin kummallisen raidan, jota ei siis oikeasti ole).

Lukemani mukaan kirsun vaalentuminen on mahdollista etenkin talvisin, mutta ilmeisesti se on yleisempää koirilla, joilla ei ole vahva pigmentti. Tuo vaalentunut kohta on vielä aivan vitivalkoinen, eikä vaaleanpunainen, niin kuin yleensä pigmentin haaletessa.

Jos joku tietää tästä ilmiöstä enemmän, otan tiedon mielelläni vastaan!

Muokattu: lontoonkielellä googlettaessa löytyi juttua termillä "snow nose" (luminenä), jota esiintyy joillakin roduilla talvisin (ilm. kylmän ja auringon vähäisyyden takia). Myös muoviallergia mainittiin. Neuvottiin myös ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin, jos vaalentuminen leviää silmäluomille, huuliin tai tassuihin, koska ne voivat olla merkkejä autoimmuunitaudista.

2 kommenttia:

  1. Siinä on myös voinut olla vain pieni haava, nirhauma, joka nyt jo parantuessaan on vielä väriltään vaaleampi...todennäköisempää kuin muut mainitut teoriat.

    VastaaPoista
  2. Sitä epäilinkin, ja huomasin myöhemmin, että samassa kohdassa on ohut (kissankynnenmentävä...), jo umpeutunut pieni haava. (:

    VastaaPoista